במערב: ביקורת על פוטין, מאמצים לגבש עיצומים

ממרקל דרך קמרון ועד אובאמה: כולם טוענים שפוטין לא מבין את המצב • אבל בארה"ב, גוברת הביקורת - דווקא על מדיניות החוץ של הנשיא אובאמה

ה"סאן" בשער חד כתער: פוטין מזמין את האיחוד האירופי לקרב // ה"סאן" בשער חד כתער: פוטין מזמין את האיחוד האירופי לקרב ,
ה"סאן" בשער חד כתער: פוטין מזמין את האיחוד האירופי לקרב // ה"סאן" בשער חד כתער: פוטין מזמין את האיחוד האירופי לקרב

קרדיט: רויטרס

בזמן שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מזרים כוחות לחצי האי קרים, מעצמות העולם מסתפקות בגינויים של פעולותיו - ותו לא. בכיר המגנים היה נשיא ארה"ב ברק אובאמה, שהתייחס אתמול למשבר.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

"בגלל מעורבותה הצבאית באוקראינה, רוסיה נמצאת בצד הלא נכון של ההיסטוריה", אמר אובאמה אתמול. לדבריו, המדינה מפרה במעשיה את החוק הבינלאומי ואת ריבונות אוקראינה. הנשיא הוסיף כי נבחנים צעדים מהותיים לבודד את מוסקבה כלכלית ודיפלומטית, וכי "עם הזמן, מעשיה של רוסיה יגבו ממנה מחיר". נוסף על כך, קרא אובאמה לקונגרס לפעול לגבש חבילת סיוע לאוקראינה. 

ובינתיים, גם בתוך ארה"ב מבקרים את התנהלותו של הנשיא במשבר. במאמר המערכת של ה"וושינגטון פוסט", למשל, נכתב כי "בחמש השנים האחרונות אובאמה ניהל מדיניות חוץ שמבוססת על פנטזיה, על הדרך שבה הוא חושב שהעולם צריך לפעול, מאשר על המציאות". מלבד זאת, הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין אמר אתמול לבאי ועידת איפא"ק כי "נשיא ארה"ב מאמין אולי שהמלחמה הקרה הסתיימה וזה בסדר - אבל פוטין לא מאמין שהיא הסתיימה".

"מחכים לצעד משמעותי"

מי שהתבטאה אתמול באופן דומה, אבל התייחסה דווקא לנשיא הרוסי, היתה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", אמרה הקנצלרית לאובאמה כי "פוטין חי בעולם אחר" והוסיפה כי ספק אם הוא "מחובר למציאות".

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי צפוי להגיע היום לקייב. קרי גינה את האגרסיביות של הרוסים, והזהיר כי אם לא יינקטו "צעדים משמעותיים להפגת המתיחות, תהיה לכך השפעה מהותית על יחסי מוסקבה וארה"ב". שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, אמר בתגובה כי דברי קרי "אינם מתקבלים על הדעת". 

סנקציות בסנאט?

אבל המזכיר לא הסתפק בכך, והשמיע התבטאות עוינת נוספת כלפי הרוסים. בפגישה עם ראש ממשלת מולדובה, לורי ליאנקה, אמר קרי כי מוסקבה הפעילה לחץ על מדינתו של האחרון. כמו אוקראינה, גם מולדובה עושה מאמץ להתקרב אל המערב. 

עוד קודם לכן הזירה הדיפלומטית רעשה וגעשה סביב המשבר באוקראינה. סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח אתמול עם ראש ממשלת רוסיה דמיטרי מדבדב. הראשון הבהיר לבן שיחו כי אם רוסיה תמשיך בהתערבות באוקראינה, היא תיאלץ להתמודד עם בידוד כלכלי. כמו כן, הסנאט הודיע כי הוא שוקל להטיל סנקציות כלכליות על ארצו של פוטין. 

במקביל, שרי החוץ של האיחוד האירופי איימו גם הם כי היחסים עם פוטין עלולים להידרדר. "בהיעדר צעדים המעידים על אי רצון בהסלמה מצד רוסיה, נצטרך להחליט על המשך היחסים", הם צוטטו בתום פגישתם אתמול בערב.

 שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, העריכה כי ועידת חירום אירופית בנושא תיערך עוד השבוע, ובמסגרתה ישקול האיחוד להטיל סנקציות על רוסיה. גם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון הזהיר את הנשיא פוטין ברוח דומה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר