המהפכה בעיצומה - אוקראינה לאן?

קול העם מכיכר העצמאות בקייב גבר על ינוקוביץ' שנמלט בבושת פנים - אך המדינה נותרה משוסעת • האם פוטין יתערב במדינה המשוסעת?

כיכר העצמאות בקייב // חוגגים ניצחון בכיכר העצמאות בקייב ,
כיכר העצמאות בקייב // חוגגים ניצחון בכיכר העצמאות בקייב

מגישה: דניאל רוט, צילום: דורון פרסאוד, ארכיון: רויטרס, מאפרת: אומאי שטרית

הפיכה וקוץ בה? צו מעצר הוצא הבוקר נגד הנשיא המודח ינוקוביץ', אך האם ההפיכה באמת הצליחה או שאוקראינה עומדת בפני פיצול? דימה קורס, חוקר מדיניות חוץ וביטחון ברוסיה מאוניברסיטת אריאל, עם הפרשנות. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

"ינוקוביץ' איבד לגמרי גם את השלטון וגם את התמיכה, כולל של האזורים שתמכו בו בעבר - אז הדמוקרטיה בהחלט ניצחה – מצד אחד, יש כאן ניצחון דמוקרטי של העם, לא ניצחון פוליטי אלא עממי. מצד שני, הם יכולים לשרוף את המועדון בחגיגות הניצחון. נכון לעכשיו, הדחת ינוקוביץ' זוכה להסכמה ותמיכה רחבה בכל רחבי המדינה כי הוא מיצה את עצמו ונכשל בגדול", מסביר קורס את הבעייתיות.

אולם, באזורים המזרחיים והדרומיים של המדינה, ובעיקר בחצי האי קרים מרגישים חשש שמא הקואליציה שניצחה, שמאופיינת בלאומניות חזקה ויסודותיה נמצאים במרכז ובמערב המדינה, תדחק את האזורים האחרים לשוליים: "הם עלולים לחוקק חוקים שידחפו את האזורים המזרחיים לקייב לקיר – כמו למשל הנושא הלשוני. מערב אוקראינה דובר אוקראינית ובעל זהות אוקראינית מאוד חזקה, האזורים המזרחיים הם עם זהות הרבה פחות מוגדרת, יש שם מיעוט רוסי אתני בולט הרבה יותר ובסך הכל האנשים של לרוב מעדיפים רוסית".

פרחים במקום אש, מבכים את מותם של ההמונים בכיכר. צילום: GettyImages

כולנו צפינו בתמונותיה של המנהיגה טימושנקו משוחררת מהכלא ומובלת על כסא הגלגלים שלה כגיבורה, אך כרגע מסתמן כי היא לא עומדת להנהיג את המהפכנים. "טימושנקו היא בהחלט סמל, עוד משנת 2004 ולפני כן, והשחרור שלה הוא מאוד סמלי. יחד עם זאת, לא הייתי ממהר להכתיר אותה כמנהיגת האופוזיציה, יש שם דור צעיר ומאוד נמרץ של מנהיגים כאלה ואחרים ממפלגות שונות, ואני לא חושב שהם יוותרו במהרה לטימושנקו", טוען קורס. "חשוב להדגיש שהפלג היותר קיצוני, הלאומני, שעמד בחוד החנית של המהפכה לא הסתירו, פנו ישירות אל טימושנקו ואמרו: 'שלא תחשבי לגנוב לנו את הניצחון, נכון שאת סמל ואנחנו מכירים בך במעגל האופוזיציוני בתוך המחנה הלאומני שניצח, אבל אל תגזימי במשקלך', זה נאמר מפורשות". 

פוטין מעדיף לא להתערב

ההתפתחות החיובית עבור המדינה היא שהמנהיגים יגיעו להסכמה בתוך המדינה, וישכנעו את האזרחים והאליטות המזרחיות והדרומיות שלא חל שינוי מהותי, ושהם כן יחפשו את הקונצנזוס. האלמנט השני שהוא קריטי לשלום המדינה, היא ההסכמה על בחירות דמוקרטיות פתוחות. 

לא צפוי, ייצור קונצנזוס בכוח? נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. צילום: רויטרס

בנוגע להתערבותו של פוטין בנעשה באוקראינה טוען קורס: "אני לא חושב שרוסיה ופוטין מעוניינים להתערב באוקראינה. יחד עם זאת, בהתחשב במצב הפנימי ברוסיה, ובהתחשב בתדמית שפוטין יצר לעצמו במשך שנים ומכר לאזרחים שלו - אם יכשל הדיון בין החלקים המרכזיים באוקראינה או בין אוקראינה לחצי האי קרים, פוטין ייאלץ להתערב".

בתור מי שנולד באוקראינה ועלה לארץ רק בגיל 13, קורס חש שהשינוי שעובר על המדינה הוא חיובי: "אני מקווה שהדמוקרטיה ניצחה, אבל יש סיבה לחשש מהתפצלות המדינה. אם זה ייעלם, התחושה שלי תהיה חיובית לגמרי". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר