מחכים לקרי - ולמסמך

מזכיר המדינה צפוי לשוב לאזור בשבוע הבא • רה"מ: "יוצגו עמדות אמריקניות - וישראל לא חייבת להסכים בכל דבר עם ארה"ב" • ובגיזרת המשבר עם בנט, גורמים בלשכת רה"מ תוהים: "למה הוא נדבק לכיסא?"

צילום: יהושע יוסף // בנט, אתמול. תקף, אבל לא נקב בשמו של רה"מ ,
צילום: יהושע יוסף // בנט, אתמול. תקף, אבל לא נקב בשמו של רה"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר אתמול שלא להתייחס ישירות לעימות עם השר נפתלי בנט, אבל בדומה לשר הביטחון שלו משה (בוגי) יעלון, גם הוא בחר להדגיש את הפערים הקיימים כיום בין ישראל לבין בעלת בריתה ארה"ב.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

בנאומו בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב, אמר נתניהו כי "אחרי חמש שנים של ניווט מבוקר, אחראי ושקול, בקרוב נדע אם ניתן להמשיך את המו"מ עם הפלשתינים. האמריקנים פועלים לגבש עמדות אמריקניות, ואם אלה יוצגו, אני רוצה להדגיש שהן אינן עמדות ישראליות, אלא עמדות אמריקניות. ישראל אינה חייבת להסכים לכל דבר שהאמריקנים יציגו".

רה"מ הדגיש כי ישראל עומדת במו"מ עם הפלשתינים על שני דברים עיקריים: "המטרה שלנו היא להגיע להסכם יציב, וכזה יכול להיות רק עם ביטול שיבת הפליטים והכרה במדינת הלאום של העם היהודי. זה היסוד של כל הסכם". נתניהו הוסיף כי "אינני יודע אם ההנהגה הפלשתינית מוכנה להתמודד עם הוויתורים שהיא תצטרך לעשות. הרי כל הזמן מדובר על ויתורים שישראל צריכה לעשות, ולא על הוויתורים שהפלשתינים צריכים לעשות כדי שההסדר יחזיק מעמד וייתן סיכוי לחיים כאן בשלום ובביטחון. האם זה יקרה, נדע בקרוב".

עד כמה בקרוב? בירושלים מצפים לשובו לאזור בימים הקרובים של מזכיר המדינה ג'ון קרי - עם מסמך אמריקני למסגרת המו"מ, שיאפשר הארכה של המו"מ בשנה. האמריקנים מדגישים כי "המסמך בנוי על הבנות עם הצדדים", וכי לא מדובר במסמך שהוא יוזמה אמריקנית. לפי אחת הגרסאות, המסמך יהיה "קשה לשני הצדדים".

בנט ממשיך לתקוף

רה"מ, כאמור, בחר שלא להתייחס אתמול ישירות לעימות עם השר בנט או לסוגיה שהציתה את העימות האחרון, הציטוט על השארת יישובים ישראליים בשטח המדינה הפלשתינית. גם יו"ר הבית היהודי, שנאם לפני נתניהו בכנס, לא הזכיר את שמו ולא התייחס אליו ישירות, אך כן בעקיפין.

"בימים האחרונים הגיח רעיון חדש: יהודים יחיו ויישארו במקומם, אבל תחת ריבונות פלשתינית", אמר בנט, "אז אשיב בפשטות: זה לא יקרה, וזה לא יכול לקרות. אתם יודעים למה פלשתינים לא יכולים לשלוט על ישראלים? כי הם יהרגו אותם. איך אני יודע? כי זה כבר קרה, בחברון".

בנט מנה את האירועים בטבח בתרפ"ט, הזכיר את הלינץ' ברמאללה בשנת 2000 ואמר כי "אם אזרח ערבי ייכנס להרצליה, הוא ייצא בריא ושלם וטוב שכך. אם יהודי ייכנס בטעות לג'נין, ירצחו אותו. כולם יודעים זאת".

שר הכלכלה הוסיף כי "אם היה נשאר יהודי אחד בגוש קטיף, היו שורפים גם אותו, כמו את בתי הכנסת. נאמר שאפשר היה לפתור את הבעיות הביטחוניות. גם הבעיות הללו היו מתגמדות לעומת המשמעות של מסירת תושבים יהודים לריבונות פלשתינית. הרי כולנו באנו לכאן בשם הבשורה הציונית. אם אין ריבונות, אין ציונות".

בנט השמיע גם התנגדות נחרצת למסירת שטחים במסגרת הסכם מדיני עתידי ואמר כי "במבט של אלפי שנים אנחנו פסיק קטן בהיסטוריה של מפת העם היהודי. אבות אבותינו וצאצאי צאצאינו לא יסלחו למנהיג ישראלי שימסור את ארצנו ויחלק את בירתנו. יש מאות סכסוכי קרקעות בעולם; דווקא כאן זה הסיפור הגדול בעולם? הפכנו לשדה הניסויים של העולם המערבי".

אחרי הדברים הללו של בנט, המתקפות עליו מכיוון לשכת ראש הממשלה החריפו. גורמים בלשכה אמרו בעקבות נאומו של בנט כי "הממשלה יכולה להמשיך גם בלעדיו". לדבריהם, "אחרי כל הטענות שיש לבנט, לא ברור למה הוא ממשיך להידבק לכיסא בממשלה. גם ממשלה בלי בנט תמשיך לדאוג לביטחונם של אזרחי מדינת ישראל". 

לדברי הגורמים בלשכה, העובדה שבנט ממשיך להתייחס לאותה התבטאות מתחילת השבוע היא הסטה של הדיון האמיתי. "בנט מנסה להסיט את הדיון מכך שתגובתו הפזיזה וחסרת האחריות שיחקה לידי הפלשתינים ופגעה באינטרסים של מדינת ישראל". הם הוסיפו כי "דבריו של בנט פגעו ביכולתה של מדינת ישראל להציג את העמדה הפלשתינית הקוראת לפינוי כל יהודי כעמדה גזענית ואנטישמית".

חברו לסיעה של בנט, השר אורי אריאל, התייחס גם הוא לחיכוך בין יו"ר מפלגתו לבין רה"מ. בראיון לרדיו קול ברמה אמר אריאל כי "יכול להיות שבנט היה צריך לומר את שאמר במילים אחרות, אבל ודאי שאי אפשר לקבל הצעה כזאת שיהודים יחיו תחת גדודי אל־אקצא".

אבו מאזן (שוב) חזר בו

אגב, אף שהפלשתינים הצהירו בתחילת השבוע כי "שום מתנחל לא יורשה לגור אצלנו", ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) סיפרה אתמול בראיון ברשת ב' כי במהלך פגישתה במאי אשתקד עם אבו מאזן, הזכיר יו"ר הרשות הפלשתינית את האפשרות להותיר יישובים ומאחזים יהודיים בשטח פלשתין, כשתוקם. "בפגישה שלי עם אבו מאזן במוקטעה, שבחלק ממנה נכח גם סאיב עריקאת, דיבר אבו מאזן על הרעיון של תושבים ישראלים שיחיו בריבונות פלשתינית".

בהכנת הידיעה השתתף יהודה שלזינגר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר