שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

100 אלף ישראלים מחזיקים חשבונות בנק בחו"ל

חשבון הבנק של נתניהו בג'רזי: כ-100 אלף ישראלים ביניהם גם פוליטיקאים, בנקאים, דירקטורים, אנשי עסקים ובעלי הון מחזיקים בחשבונות סודיים בבנקים בחו"ל

צילום: רויטרס (אילוסטרציה) // מטבעות אירו ,
צילום: רויטרס (אילוסטרציה) // מטבעות אירו

בעקבות הפרסום של הכתבת המדינית של "גלובס", לילך ויסמן, נחשפים פרטים נוספים ולפיהם כ-100 אלף ישראלים, ביניהם גם פוליטיקאים, בנקאים, דירקטורים, אנשי עסקים ובעלי הון מחזיקים ומנהלים בחשבונות סודיים בבנקים בחו"ל.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

לפי הנתונים, הציבור בישראל מחזיק נכסים פיננסיים, כולל מניות ואג"ח בבורסות בחו"ל וכן פיקדונות בבנקים בכל רחבי העולם בהיקף כולל של כ-250 מיליארד שקלים (שהם למעלה מ-70 מיליארד דולרים), המהווים כחמישית מכלל הנכסים הפיננסיים בישראל כיום.

עוד מתברר מהנתונים, כי אזרחי ישראל משקיעים בכל חודש סכום של כ-600 מיליון דולרים באג"ח ומניות בבורסות שונות בעולם וכי לצורך ביצוע הפעולות הפיננסיות הם מחזיקים ומנהלים באופן פעיל ושוטף פיקדונות בבנקים בחו"ל.

מ-2003: כל מי שמחזיק בנכסים בחו"ל, צריך לדווח

יצוין, כי מאז 1998 בוטל הפיקוח על מטבע חוץ ועל תנועות ההון של ישראלים בחו"ל, ועל פי החוק כל ישראלי רשאי להוציא ולהכניס מטבע חוץ ללא הגבלה וכן לבצע פעולות פיננסיות בחו"ל. עד 2003 כל שנדרש היה דיווח בהצהרת הון, הכולל דיווח לרשות המסים על הנכסים הפיננסיים והפיקדונות שהחזיקו האזרחים בחו"ל. מ-2003 שונתה שיטת המס בישראל והפכה לפרסונאלית, כך שכל מי שהחזיק בנכסים ובפיקדונות בחו"ל נדרש לדווח על סך הכנסותיו והפעולות הפיננסיות והאחרות בחו"ל על בסיס שוטף בכל שנה. מ-2005, לאחר שעבר החוק לאיסור הלבנת הון, נוספה חובה נוספת של דיווח על הכנסת והוצאת כספים אליה וממנה גם לרשות להלבנת הון במשרד המשפטים.

המקומות החביבים על הישראלים: שוויץ, הונג קונג, סינגפור

הבנקים הפופולאריים על ישראלים בחו"ל היו מאז ומתמיד בשוויץ, כולל הבנקים הישראלים כמו בנק לאומי שוויץ ובנק הפועלים שוויץ; בהונג קונג; סינגפור; ג'רזי; לוקסמבורג וקפריסין. בשנים האחרונות יש נהירה לבנקים באסיה, וזאת עם התרחבות הסחר עם מדינות כמו סין, הודו, יפן ואוסטרליה. כן ניתן לפתוח חשבון בנק ביותר מ-50 מדינות שמוכרות "מקלטי מס", כאשר בין המפורסמות שבהן: איי הבתולה, איי קיימן, ג'רזי, מזרח אירופה ובקאריביים. באשר לפתיחת חשבון במקלט מס לפתוח חברה, להקים נאמנות ולפעול באמצעות עורך דין הבקיא מאד במסים ובחוקי מס בינלאומיים, וזה כרוך בהוצאות מאד גדולות והתקשרות עם עורכי דין, רואי חשבון ויועצי מס.

ועוד נתון שהוא לא סודי: בעולם מסתובבות רשימות, חלקן אפילו מוקלטות על גבי דיסקים, של אלפי ישראלים שהחזיקו בעבר או מחזיקים כיום פיקדונות וחשבונות בבנקים בחו"ל. הרשימות האלה לעיתים נמכרות באופן חופשי תמורת כסף, ומן הסתם הרשימות מצויות כנראה גם בידי גורמים ישראליים כאלה ואחרים. כך בשנת 2008 מכר עובד ב-HSBC בשוויץ לרשות המסים בבריטניה מידע על כ-10,000 חשבונות סודיים שכלל גם כ-602 ישראלים שהחזיקו פיקדונות בגרז'י. המידע הזה דלף פעמיים לעיתון "טלגרף" הבריטי תחילה ב-2011 ובפעם השנייה ב-2012. 

למכירה: מידע על חשבונות בנק סודיים

בשנת 2010 דיווחה צרפת כי יש ברשותה מידע על אלפי חשבונות בבנק HSBC. הרשימה זכתה לכינוי "רשימת לאגרד" על שם כריסטין לאגרד, אז שרת האוצר של צרפת, והמשמשת כיום יו"ר קרן המטבע הבינלאומית.

כן פורסם כי עובד לשעבר בבנק LG בליכטנשטיין, בבעלות משפחת המלוכה, מכר לממשלת גרמניה דיסק עם אלפי חשבונות בנק סודיים במקלטי מס, כולל של ישראלים רבים. על סמך אותו מידע שהיה בדיסק מתנהלת כעת חקירה נגד 52 גרמנים שהחזיקו פיקדונות בלאומי שוויץ בחשד להעלמות מס גדולות. כן היה מקרה נוסף של חשיפת רשימת חשבונות בנק סודיים של Gredit Swiss בגרמניה. מקרה נוסף שבו נחשפו רשימות של חשבונות סודיים קשור לבנק UBS בשוויץ. בכול האירועים השתרבבו שמות של ישראליים. 

החשיפה האחרונה הייתה באפריל 2013 אז נחשפו אלפי חשבונות בנק סודיים שהוקמו על ידי ראשי מדינות, ראשי ממשלות, בנקאיים ובעלי הון מכול רחבי העולם ובפריסה מאד רחבה בבנקים בחו"ל. 

הרשימות הללו בחלקן מסתובבות כמעט באופן חופשי גם בישראל, הנגישות לרשימות היא גדולה מאד, ומפעם לפעם כמה מהשמות מודלפות באופן חלקי וסלקטיבי לעיתונות הכלכלית.  

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר