אני נפגשת עם אורי שביט לשיחת בנות, בנות שלא התראו הרבה זמן. על כריך אבוקדו אנחנו מדברות טבעונית. זוהי שפה כה יומיומית וחשובה, ואני מוצאת את עצמי שולטת בה כמעט כמו בשפת אם.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
אחרי הכל אורי שביט היא הדוברת המעניינת והסוחפת ביותר של הטבעונות, וכשהיא מסבירה לי - אני מבינה. היא מדברת בלהט, עיניה מאירות וידיה סוערות ומביעות. היא מספרת לי על תזונה מודעת, כזאת שמלווה בחשיבה מעמיקה - מה אנחנו קונים, מה אנחנו מבשלים ולמה. איזו השפעה יש לצלחת האוכל הפשוטה שלנו על העולם ומלואו. על גופנו, נפשנו, זולתנו וסביבתנו. ואני שם איתה, מתמסרת למסר העוצמתי וחושבת על עצמי, על הרגליי ועל יכולתי לעשות שינוי.
אמנם שינוי קל, אני מודה בפני אורי ודבר ראשון בפני עצמי. אבל בכל זאת שינוי. בנחישות אני מכריזה על יום שלישי טבעוני, אולי בהמשך יצטרפו גם שני או חמישי, אולי שניהם.
יוצאת אל המכולת ואל הירקן בצעדים קלילים של אחת שיודעת. מופתעת לגלות שרוב המוצרים שאליהם נשלחת ידי באינסטינקט בסיסי קיומי הם מהצומח. פסטה, אורז, פתיתים, קטניות, קמח, סוכר, פירות וירקות מלוא הסל.
מאוחר יותר במטבח ביתי אני מקדישה את יומי לתבשילי כוסמת פשוטים, קלים וטעימים, כאלה שמיטיבים עימי ועם עולמי - עולמנו.
maya.darin.tlv@gmail.comכוסמת ופטריות
החומרים (ל־4 מנות):
• 1 כוס כוסמת ירוקה (לא קלויה)
• 6 כפות שמן זית
• 2 בצלים מקולפים וחתוכים לרצועות
• 3 כוסות פטריות (שמפיניון, שי־מג'י, פורטבלו, שיטאקי, ירדן) פרוסות או שלמות, לפי הצורך
• עלים משני ענפי תימין
• 4 שיני שום פרוסות
• 1 כף סויה
• 1 כף סילאן
• חופן עלי תרד צעירים
• מלח לפי הטעם
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
• מים לפי הצורך
אופן ההכנה:
1. מרתיחים סיר מי מלח. מבשלים את הכוסמת במשך כ־8 דקות במים הרותחים ומסננים כשהכוסמת מתרככת, אך לא הופכת דייסתית ושומרת על צורתה.
2. במחבת רחבה מחממים 3 כפות שמן זית ומטגנים את הבצל עד להשחמה. שומרים בצד.
3. באותה מחבת מחממים 3 כפות שמן זית ומטגנים את הפטריות עם עלי התימין.
4. מוסיפים שום, סויה וסילאן ומבשלים במשך דקתיים.
5. מוסיפים את הכוסמת, הבצל המטוגן והתרד, מתבלים ומגישים.
מרק ירקות עם כוסמת
החומרים (ל־8 מנות):
• 2 כוסות כוסמת ירוקה (לא קלויה)
• 2 כפות שמן זית
• 2 גזרים מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות
• בצל מקולף וחתוך לקוביות קטנות
• 1 ראש סלרי מקולף וחתוך לקוביות קטנות
• 4 שיני שום מקולפות ופרוסות
• 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר
• 2 בטטות בינוניות, מקולפות וחתוכות לקוביות קטנות
• מלח לפי הטעם
• פלפל שחור גרוס לפי הטעם
• מיץ לימון סחוט טרי לפי הטעם
• חופן עלי סלרי שטופים
• מים לפי הצורך
אופן ההכנה:
1. מרתיחים סיר מי מלח. מבשלים את הכוסמת במשך כ־8 דקות במים הרותחים ומסננים כשהכוסמת מתרככת, אך לא הופכת דייסתית ושומרת על צורתה.
2. באותו הסיר מחממים שמן זית ומאדים בו גזר, בצל וסלרי עד שמתרככים קלות. מוסיפים שום וג'ינג'ר ומאדים יחד במשך דקה נוספת.
3. מוסיפים בטטות ומים עד כדי כיסוי הירקות ועוד קצת (כ־6 כוסות).
4. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל במשך כ־25 דקות. מוסיפים את הכוסמת המבושלת ומבשלים כ־5 דקות נוספות (זהירות! לא לבשל את הכוסמת יותר מדי, היא סופחת את הנוזלים).
5. מוסיפים מים רותחים אם יש צורך, מוסיפים תבלינים, מיץ לימון ועלי סלרי ומגישים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו