שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

מחקרים: למולטי־ויטמינים אין כל ערך או תועלת

שלושה מחקרים שבדקו אם ויטמינים עושים אותנו בריאים יותר גילו: אין להם ערך, וייתכן שהם מזיקים • החוקרים: "עדיף להוציא כסף על פירות, ירקות ופעילות גופנית"

דוגמאות למולטי־ויטמינים // דוגמאות למולטי־ויטמינים ,
דוגמאות למולטי־ויטמינים // דוגמאות למולטי־ויטמינים

מולטי־ויטמינים אינם יעילים. כך קובעים שלושה מחקרים חדשים שניסו להשיב על השאלה - האם מולטי־ויטמינים עושים אותנו בריאים יותר?

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

"אנו מאמינים שהעניין סגור - לתוספי ויטמינים למבוגרים אין כל ערך, וייתכן שהם גם מזיקים", קובעים מחברי המאמר שמסכם את המחקרים החדשים, שפורסמו בעלון הרשמי לרפואה פנימית בארה"ב. "אין להשתמש בוויטמינים הללו למניעת מחלות כרוניות. די זה די". החוקרים ממשיכים ומאיצים בצרכנים שלא לבזבז את כספם. "המשמעות של הקריאה להפסיק לבזבז את כספכם, משמעה אולי שאתם מוציאים כסף על דברים שלא יגנו עליכם בטווח הארוך", אומר פרופ' אדגר מילר, פרופ' לרפואה ולאפידמיולוגיה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת ג'ונס הופקינס שבבולטימור. "מה שיגן עליכם זה אם תוציאו כסף על פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, מוצרי חלב רזה וגם פעילות גופנית. אלה יהיו שימושים טובים יותר לכסף שלכם".

הקריאה מבוססת על בדיקה מחדש של ממצאים משלושה מחקרים שעקבו אחר הקשר בין מולטי־ויטמינים לבין מניעת סרטן ובריאות הלב והמוח. בארה"ב כמחצית מכל האזרחים נוטלים תוספי ויטמינים בשיגרת היומיום, וכמו כן בארה"ב בלבד מגלגל שוק הוויטמינים 28 מיליארד דולר בשנה. המחקר הראשון מהשלושה סיכם 24 מחקרים קודמים ושני ניסויים קליניים על יותר מ־350 אלף בני אדם, שנטלו תוספי ויטמינים במטרה למנוע מחלות כרוניות. פאנל המומחים קבע כי אין כל הוכחה בעד או נגד נטילת ויטמינים ומינרלים, או שמולטי־ויטמינים מונעים מחלת לב או סרטן. כמו כן, לא נמצאה הוכחה נגד נטילת בטא־קרוטן או ויטמין E למניעת המחלות, ונמצא כי לא רק שהוויטמינים לא עזרו, אלא שהבטא־קרוטן עלול להגביר את הסיכון לסרטן הריאות אצל אנשים עם רגישות למחלה. 

המחקר השני גילה כי שימוש ארוך טווח במולטי־ויטמינים אינו משפיע כלל על המצב הקוגניטיבי ואינו מאט את הידרדרות הזיכרון, והמחקר השלישי, שבדק את תפקיד הוויטמינים במניעת התקפי לב, מצא כי אין כל הבדל בסיכון להתקף שני בין הנוטלים ויטמינים לבין אלה שאינם נוטלים אותם. לדברי החוקרים, מלבד ויטמין D, שהוכח כי הוא יכול להיות יעיל במניעת נפילות ושברים אצל מבוגרים, אין כל הוכחה לתועלת מהוויטמינים האחרים. 

*   *   *

מנפצים מיתוסים:

סבון אנטי בקטריאלי לא באמת מונע הפצת חיידקים

בתום יותר מ־40 שנות מחקר, הודיעה אתמול רשות התרופות האמריקנית כי מצאה שאין כל הוכחה לכך שג'ל לניקוי ידיים, האמור למנוע את הפצת החיידקים, אכן מבצע את המשימה. מדעני ה־FDA הודיעו שלשום כי הם בודקים שוב את התכשירים וידרשו מהיצרנים להוכיח שלמוצרים שלהם אין השפעה שלילית על המשתמשים בהם, וכי אין להם יתרון על סבון רגיל. זאת ועוד, תחקיר נוסף העלה כי בעוד תכשירים אלו נועדו לפעול נגד חיידקים, רוב המחלות הן כתוצאה מזיהום ויראלי, ולכן אין להם כל השפעה על הווירוסים. לדברי סטיוארט לוי מבית הספר לרפואה באוניברסיטת טאפט: "סוף סוף רשות התרופות מחליטה ודורשת מהיצרנים להראות שהמוצרים הללו טובים ממים וסבון. אין מדובר בחומרי החיטוי הרפואיים שרוב תכולתם היא אלכוהול". 

אילן גטניוטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר