תעלת הימים יוצאת לדרך? שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים סילבן שלום חתם היום בוושינגטון על התחלת ניסוי, שת"פ בין ירדן, ישראל הרשות הפלשתינית והבנק העולמי, להעברת צינור מהים האדום לים המלח, שיעביר כמות מוגבלת של מים, שהשפעתם על ים המלח ייבדקו. כמו כן יוקם מתקן התפלה שיתפיל חלק מהמים ויספק אותם בעיקר לרש"פ ולירדן.
הפרויקט ימומן על ידי הבנק העולמי, העוסק בעיקר במימון פרוייקטי תשתית מורכבים ברחבי העולם.
בתגובה להכרזה על הסכם "תעלת הימים", אמר הבוקר עו"ד גדעון ברומברג, מנכ"ל ארגון "ידידי כדור הארץ", הפועל להידוק שיתופי הפעולה האזוריים בנושאי מים וסביבה זה למעלה משני עשורים, המעורב באופן הדוק במאמצים לשיקום ים המלח: "חבל שהשר שלום מכריז הבוקר על יציאה לדרך של תעלת הימים, שבין הפרויקט הנוכחי ובין הפרויקט המקורי אין כמעט ולו דבר."
"עלול לגרור נזקים סביבתיים נרחבים"
לדברי ברומברג, "הפרויקט לא דומה למחקר שנעשה בעבר כבסיס לפרויקט תעלת הימים ע"י הבנק העולמי, שכלל תכנית להעברת 2 מיליארד קוב מים מעקבה לים המלח ובנייה של מתקן התפלה באזור ים המלח. הפרויקט הגדול נשלל על בסיס תוצאות מחקר הבנק העולמי".
לדברי ברומברג, "יש לברך על תכנית חילופי המים אך בו בזמן, קשירת ההחלטה לקידום פרויקטים מגלומניים והרסניים, דוגמת הכוונה להזרים מים מים סוף לים המלח הנה בעייתית. העברת התמלחת של מפעל ההתפלה הקטן שהוצע מעקבה אל ים המלח עלולה לשנות את הרכב המים בים המלח, ולגרור נזקים סביבתיים נרחבים, שיהפכו את הים לשונה מכפי שהכרנו."
"עקב סיבות אלו הצביע גם מחקר הבנק העולמי על כישלונו הצפוי של פרויקט תעלת הימים, תוך מסקנה כי אין להעביר את התמלחת לים המלח, בשל ההשפעה המזיקה. כמו כן, כיוון שנושא ההתפלה בעקבה לא נבדק ע"י מומחי הבנק העולמי, אנו קוראים לבדיקה סביבתית של האפשרות לטפל בתמלחת דרך ייבושה במדבר או שחרורה לים סוף. הטיפול דורש בדיקה מקצועית".
"כמו כן, העברת התמלחת לים המלח תייקר את פרויקט החלפת המים, עד להערכות של כ-400 מיליון דולר עבור הנחת הצינור בלבד, מה ששולל את הכדאיות הכלכלית של העסקה. על השר שלום להכיר בכך שתעלת הימים אינה סביבתית ואינה כלכלית, וכל ניסיון לחבר את נושא ים המלח עם פרויקטים שאינם קשורים בו מעמיד בסכנה פרויקטים הגיוניים כמו חילופי המים".