חמשת האלבומים המקופחים של השנה

עונת הסיכומים בעיצומה, ויואב קוטנר מביא את הבחירות שלו: חמשת האלבומים שלא קיבלו די תשומת לב תקשורתית, וחבל • אל תגידו "לא שמעתי"

נדב אזולאי וגיל נמט "זאב זאב"      ,
נדב אזולאי וגיל נמט "זאב זאב"

נדב אזולאי וגיל נמט

"זאב זאב"     

התופעה המוסיקלית המסעירה של השנים האחרונות, לפחות במוסיקה שאינה מיינסטרים ישראלי, היא פריחת הסצנה הדרומית ובראשה המספר הגדול מאוד של אמנים מוצלחים בבאר שבע. אם יש צמד שמסמל יותר מכל את התופעה השנה אלה המוסיקאים נדב אזולאי (זמר, גיטריסט ועוד כל מיני כלים) וגיל נמט (מתופף, נגן קלידים ועוד כל מיני כלים), שיש להם אולפן הקלטות מצליח בעיר (אחד מתוך שלושה!), הם מפיקים הרבה מאוד אמנים אחרים (כולל כאלה שמגיעים במיוחד לבאר שבע) וגם יוצרים מוסיקה בעצמם. 

ארבע שנים אחרי שנדב אזולאי הוציא אלבום בכורה בשם "בצד של הרעים", חזרו השניים באלבום משותף "זאב זאב". וכשאני כותב משותף, הכוונה היא לאלבום שבו שניהם, ורק שניהם: כתבו, הלחינו, הפיקו, עיבדו ואפילו הקליטו בעצמם. יחד הם יוצרים רוק גיטרות סוחף, בלדות בלוזיות ושירי נשמה מרגשים. "מתוך האדמה", "רעל", "נחשים", "בוץ", "רומא" - השיר שחייב להיות להיט - וקטע סיום אווירתי מדהים בשם "סוף". 

*   *   *

מלאכת

"תחת עץ האדומים" ו"מאוויים" 

אחת מהפתעות השנה הגיעה בתחילתה. מי היה מאמין שבימינו יש להקה שיוצרת "מוסיקה אמנותית" שאינה מתחשבת באופנה או במה שיכול להצליח מסחרית, אלא אך ורק ברצונות היצירתיים של יוצריה. אז הנה יש. להקת "מלאכת" קיימת, בגלגולים שונים, כבר עשור. בשנת 2011 יצא אלבומה השני, שבגללו התאהבתי בה, "תחת עץ האדומים". מין יצירה ארוכה ויפה שקשה להגדיר את אופייה, אלא רק לומר שזה לא רוק ישראלי "רגיל", כפי שאפשר לנחש גם משם הלהקה. 

"תחת עץ האדומים" היה חלק ראשון מתוך יצירה שלמה שחלקה השני יצא השנה באלבום נוסף, יחד עם אלבום שלישי, סיפור מוסיקלי בשם "מאוויים". כלומר, השנה יצא מארז משולש של להקה שמעטים שמעו עליה - איזה אומץ! יניב בן פנחס בשירה וגיטרה ושני ברונר בקלידים וגיטרה הם הבסיס להרכב, ואיתם שימי חביב בבס, אלון לוגסי בגיטרה, טל רונן בתופים ועוד אורחים רבים. הכל באווירה ביתית, צנועה וקסומה. 

*   *   *

דורון בוטניק 

"Lost Thoughts" 

דורון בוטניק הוא תופעה חסרת תקדים, לדעתי גם בעולם. הוא בן 35 (כנראה) והוא אוהב לכתוב, להלחין, לעבד ולהקליט שירים בבית. שירים מאוד יפים, אישיים ומיוחדים. בעברית ובאנגלית, במגוון עצום של סגנונות, מבלוז ועד פסיכדליה, מרוק רך ועד ג'אז פולק. 

גיליתי אותו באינטרנט רק לפני כשנה, בסוף 2012. אחרי שנדלקתי על אלבום מקסים שלו בשם "רוח חזקה" ושמעתי עליו כל מיני שמועות - שהוא כמעט לא יוצא מהבית, שהופיע בעירום מלא בפסטיבל אינדינגב (רק לשנייה, כשהחלוק שלבש נפתח), שהוא שותף בכל מיני הרכבים מאוד מעניינים ובעיקר שהוא מאוד מאוד פורה, החלטתי להיכנס בעובי הקורה. 

ובכן: בשנת 2012 הוציא דורון בוטניק לא פחות מתשעה אלבומים! בשנת 2013, נכון לרגע זה, הוא הוציא עוד תשעה אלבומים (!!!) והשנה (הלועזית) עוד לא נגמרה. אם היה מדובר רק בכמות מטורפת, הבחור לא היה מוזכר כאן. מדובר באלבומים מדהימים, כמעט כולם, וכמעט בשלמותם. תקשיבו לו, ותתחילו באלבום האחרון (בינתיים) שיצא ממש השבוע: "איפה אני חי" - אלבום אוונגרדי, קולאז' מטורף של צלילים בסגנון "מהפכה מספר 9" של הביטלס. 

ואם אתם בעניין של מוסיקה משובחת אך פחות קיצונית, כדאי לפנות לאלבומים הקודמים. האחרון שבהם נקרא "Lost Thoughts".

*   *   *

אביב נוימן

"דוד"  

במגרש האישי־רגשי של אביתר בנאי קשה לאמנים חדשים לבלוט, בלי להישמע כמו חיקוי של המאסטר. והנה מגיע אחד כזה: אביב נוימן. בן 30, חדש, רענן, מתלמידיו הרוחניים של בנאי (שגם ממש למד אצלו מוסיקה) באלבום בכורה קורע לב בשם "דָּוִד". נוימן כתב והלחין את תשעת שירי האלבום, ובהפקה המוסיקלית, בעיבודים ובתזמורים משתתף נדב אזולאי מההמלצה הקודמת. אזולאי מנגן בגיטרות, גלוקנשפיל, אקורדיון, פסנתר, סימפולים ואפקטים שונים. גיל נמט בתופים, כלי הקשה, בס, קלידים, מנדולינה, טרומבון ופסנתר. איתם מנגנת, לפי הצורך, קבוצת נגנים שצובעת את השירים בצבעים עדינים עד מסעירים, כמו זריחה במדבר. 

בכל זאת מדובר באלבום באר־שבעי: מאיה בלזיצמן בצ'לו, חן שנהר וניצן קאנטי בכינורות ונועם חיימוביץ' בוויולה. עודד בן יצחק בקלרינט ובסקסופון, רועי פרנקל בחצוצרה נפלאה בשיר "בלוז האילמים" ועוד. לצידו של נוימן כזמר משתתפת גם שני ולמן, לעיתים בקולות רקע ולעיתים כסולנית. אלבום מושלם, ושיר אחד מתוכו, "אלף פעם", הוא שיר השנה שלי. נשבעתי להשמיע אותו אלף פעם ובינתיים הגעתי רק לחמישים.

*   *   *

אליוט

"5772"

קודם כל היא מייצגת תופעה שהולכת וצוברת תאוצה בשנים האחרונות: הפקת פרויקטים בתמיכת הקהל ברשת. אליוט (פעם שרון בן עזר) עשתה את זה בעזרת אתר HeadStart. היא הציעה לקהל שלה לרכוש את אלבומה בטרם השלימה אותו, וגייסה מספיק כסף כדי להשלים את חלומה: אלבום סולו ראשון אחרי 25 שנות פעילות, מאז הימים שהיתה "פוליאנה פרנק". 

ולעיקר: "5772" הוא אלבום נהדר. עמוס בשירים מאוד יפים, חכם, אינטימי, מלא נשמה, מאוד אישי וגם לא מוותר על אמירה פוליטית חברתית. באלבום מגוון צבעים מוסיקליים: הקדמה "קלאסית", גירסה קורעת לב ל"אבא שלי יש סולם" (לזכר אביה ז"ל), "שיר לים התיכון" שכתבה אחות של סבא שלה, אסתר ראב, וגם בלדות באנגלית: "אני נראית כמו אמי", "לפני שהים יעלה" ו"בבוקר". ויש גם שיר מחאה - "אתם ואנחנו" של מאיר ויזלטיר (בהשתתפות רביד כחלני). אגרוף בכפפה. √

yoavk@israelhayom.co.ilטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר