להגיש עזרה דיפלומטית

גיוס הדיפלומטיה הישראלית לטובת המשטר הצבאי במצרים הוא צעד רע מאוד. רע לישראל. רע לצבא מצרים. אך הרע במיעוטו. אין טוב ממנו

צילום: אי.פי // חלק מהנרצחים. בצפון סיני הוכרז עוצר ,
צילום: אי.פי // חלק מהנרצחים. בצפון סיני הוכרז עוצר

צילום: רויטרס

שובם של האחים המוסלמים לשלטון, שממנו נפרדו בעל כורחם לפני כמה שבועות, יהיה בכייה לדורות. מהלך כזה ישקיע את מצרים בימי הביניים. אצלם כבודה של האישה פנימה, במטבח בלבד; והאקדמיה והקידמה הטכנולוגית יפנו מקומן לדתיים קנאים, דמגוגים בלי פתרונות.

זו תהיה בכייה לדורות לכל האזור כשהאייתוללות למיניהם ישלטו בטהרן, באנקרה, בקהיר ובמידה רבה גם בביירות; ובכייה לדורות לאירופה, שכבר עתה מאיימים טרוריסטים איסלאמים לתקוף רכבות בתחומה, והיא נתקפת אדישות או בהלה ואינה ניעורה; ובכייה לדורות גם לישראל. משטר כזה יהיה איום מתמיד על הסכם השלום שחתמו מנחם בגין ואנואר סאדאת, ועמד במבחן האירועים הקשים שהתרחשו מאז 1979.

כאשר נרצח סאדאת בידי קנאי חשוך כפה בגין את נוכחותו במסע ההלוויה. אין מי שיכול לדמיין ראש ממשלה ישראלי הולך אחרי הארון אילו רצחו הקושרים את חוסני מובארק (יש כנראה צדק, אך אין היגיון שהמשטר הצבאי ישחררו מהכלא וישפוך עוד שמן על המדורה). ישראל תשלם מחיר מסוים אפילו אם יעלה בידי הצבא לייצב את המדינה. הוא ייאלץ להפגין ניכור וריחוק וניתוק ממנה. הרי דווקא מהחוגים הליברליים - ולא מהאחים המוסלמים - עולה התביעה לבטל את הסכם השלום, ואם יגבר הגנרל אל־פתח א־סיסי על יריביו ייאלץ לשעות לצווחה המבעיתה מכיכר תחריר.

אך זו האפשרות הנוחה. שכן אם יעלה בידי אמריקה ואירופה להפיל את השלטון הצבאי ולהחזיר את הגלגל לאחור - יהיו היחסים בין קהיר לבין ירושלים קשים מנשוא. מי שיהיה מורסי הבא לא יתעלם מהמאמץ הדיפלומטי הישראלי להטות את לב אמריקה ואירופה לצד הצבא. המחיר שתשלם ישראל יהיה ללא שיעור.

יש דבר מה מדאיג בעצם הצורך של ישראל להתדפק על דלתות משרדי החוץ במערב ולהסביר זאת. שכן הדעת נותנת שהיו צריכים להבין זאת ללא סיוע דיפלומטי מבחוץ. התנהלותו התמוהה של המערב מצריכה עיון יסודי. אפשר שתש כוחו ואיבד את רצונו להיאבק על מהות הממשלה אשר תשלוט על תעלת המים המלאכותית המחברת בין אסיה לאירופה; ואפשר שאובאמה תמים; ואפשר שאירופה נרתעת מלהכעיס את האיסלאם עקב ריבוי הערבים אשר התנחלו בתחומה.

משהו מכל האפשרויות האלה מתקיים באמריקה ובאירופה, המתבוננות באירועים המצריים כמהופנטות. ישראל חייבת, אפוא, להפר את אי־ההתערבות שאפיינה את התנהלותה עד כה במצרים ובסוריה. הקלות שבה לוחץ הצבא המצרי על ההדק בכיכר תחריר אכן מרתיעה. אך עתה זה עימות לחיים ולמוות. מי שימצמץ ראשון, מי שייכנע ללחץ חיצוני, מי שלא ילך עד הסוף - לא יוכל ללכת כלל. א־סיסי יודע. האחים המוסלמים יודעים. רק אובאמה וקתרין אשטון מעמידים פנים שאינם יודעים. "היזהרי מן הצבועים", יעץ אלכסנדר ינאי לרעייתו־יורשתו.

*   *   *

הותקפו, נכפתו, הוצאו להורג

זוועה בצפון סיני: איסלאמיסטים חמושים טמנו מארב למיניבוסים שהסיעו שוטרים מצרים אל חופשתם • התוצאה: 25 שוטרים נהרגו, בחלקם בוצע וידוא הריגה • יועץ הנשיא המצרי: כמונו, ישראל מעוניינת ביציבות • ארה"ב: הוצאת האחים המוסלמים אל מחוץ לחוק - "רעיון גרוע"

מוטלים בשורה על שפת הדרך, פניהם כבושים בחול הדיונות, שלוליות דם סביב - סביר להניח שגם במצרים, שיודעת בימים האחרונים אינפלציה של אירועי דמים, התקשו לעכל את הצילומים שהגיעו אתמול בבוקר מצפון סיני.

25 שוטרים של משמר הגבול המצרי, שהיו בדרכם לחופשה ולא לבשו מדים, נהרגו במתקפה של איסלאמיסטים חמושים על שני מיניבוסים שהסיעו אותם על ציר התחבורה הראשי בצפון סיני ממערב לרפיח. גורמים במשרד הפנים המצרי סיפרו כי שישה חמושים ירו תחילה רקטות אר.פי.ג'י ופצצות מרגמה לעבר שני המיניבוסים ופגעו בהם, ולאחר שכלי הרכב נעצרו, משכו את השוטרים הפצועים החוצה והוציאו אותם להורג. "מהעדויות שאספנו, עשרה שוטרים נהרגו מפגיעת הרקטות ופצצות המרגמה, ולפחות עשרה נוספים, שנפגעו באורח קל, הוכרחו לשכב על הקרקע והוצאו להורג", סיפר בכיר מצרי, "הטרוריסטים גם ביצעו וידוא הריגה בחמישה שוטרים שנפגעו באורח קשה. ידוע לנו גם על שלושה פצועים שהצליחו להימלט ונשמע את עדותם על מה שאירע בפיגוע הנפשע".

לדברי הבכיר, במנגנוני המודיעין המצריים חושדים כי הטרוריסטים קיבלו מידע פנימי, שסייע להם להוציא לפועל את המתקפה הרצחנית.

בסיני התכנסו בכירי הצבא המצרי לדיון חירום מה לעשות בגיזרה והחליטו להגביר את הפעילות הצבאית נגד פעילי הטרור. גורם ביטחוני מצרי בכיר היפנה אצבע מאשימה כנגד האחים המוסלמים ואמר כי מנהיגים בדרגי ביניים בתנועה משתפים פעולה עם ארגוני הטרור ומסייעים להם לתקוף את הצבא כדי לזרות כאוס. חיזוק עקיף לכך נמצא בטענות של גורמים איסלאמיסטיים, שלדבריהם המתקפה נעשתה כנקמה על הרג הפעילים של האחים המוסלמים.

דרך אגב, ארגון הטרור הפלשתיני ועדות ההתנגדות העממית מיהר לתפוס טרמפ על הפשע וטען בהודעתו כי מי שעומדת מאחורי הפיגוע היא לא אחרת מישראל.

סיני - שטח צבאי סגור

בשעות הערב נמשך המצוד אחר החוליה, שחבריה כנראה נמלטו לאזור ג'בל אל־ח'לאל בצפון סיני, המשמש מקום מסתור לגורמי טרור איסלאמיסטיים. על פי סקיי ניוז בערבית, חצי האי הוכרז "שטח צבאי סגור" ועוצר הוטל מ־22:00 עד 06:00 בבוקר בחלק מהאזורים בצפון. כמו כן השלטונות המצריים הורו על סגירת מעבר רפיח לשני הכיוונים עד להודעה חדשה.

גם בישראל עוקבים בדאגה אחר המתרחש. בירושלים מתכוונים להגביר את המאמצים לשכנע את ארה"ב ואת מדינות האיחוד האירופי לתמוך בממשלת המעבר המצרית, למרות מספר ההרוגים הרב מקרב המפגינים האיסלאמיסטים. לדברי גורם ישראלי ששוחח עם ה"ניו יורק טיימס", שגרירים ישראלים בוושינגטון, בלונדון, בברלין, בבריסל ובבירות אחרות באירופה יפעלו מול משרדי החוץ כדי למזער את הנזק לצבא מצרים. במקביל, ההנהגה הישראלית תפעל מול השגרירים הזרים בניסיון לשכנעם כי הצבא המצרי הוא התקווה היחידה למנוע הידרדרות נוספת במצרים.

"אנו רוצים שהם יראו את המצב כפי שאנו רואים אותו כאן", אמר גורם ישראלי ל"גרדיאן" הבריטי, "אנו מעוניינים למזער כל התערבות שתחבל באפשרות לחזרה לשקט מתקבל על הדעת במצרים. הנוסחה אכזרית, אך פשוטה: צבא או אנרכיה".

מטבע הדברים, הממשל המצרי משדר על אותו הגל, אך באופן חריג הודה בכיר מצרי בכך שיש למדינתו אינטרס משותף עם ישראל. "כחלק מהאזור, ברור שישראל עוקבת אחרי האירועים והיא רוצה להיות בטוחה, כי מה שקורה במצרים חשוב לאזור כולו", אמר יועץ הנשיא מוסטפא חיגאזי, בשיחה עם "רוסיה אל־יום". לדבריו, ישראל מעוניינת ביציבות מצרים כי "הידרדרות תשפיע על האזור".

בינתיים, בזירה הבינלאומית זוכה  הממשל הזמני לחיזוק מערב הסעודית, מכווית ומהאמירויות. במסיבת עיתונאים בריאד אמר שר החוץ הסעודי, סעוד אל־פייסל: "לקהיר אין מה לחשוש בכל הנוגע לסיוע כלכלי. סעודיה, עם מדינות ערביות ואיסלאמיות נוספות, ייחלצו לסייע למצרים אם יחליטו מדינות המערב לשלול מקהיר את הסיוע". אל־פייסל הדגיש כי חרף הגינויים מכל עבר שספג הממשל הזמני בקהיר, בית המלוכה הסעודי ימשיך לתמוך בו ובפעולותיו להשליט סדר ולייצב את המערכת השלטונית במדינה. 

מנגד, דוברת מזכירות המדינה אמרה אמש כי הוצאת האחים המוסלמים מחוץ לחוק - אפשרות שנשקלת בקהיר - היא "רעיון גרוע". ואילו בבריסל דנו אתמול דיפלומטים בבחינה מחדש של היחסים עם מצרים.

דניאל סיריוטי ואלי לאוןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר