צילום: קובי מאירי
שר האוצר, יאיר לפיד, שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל ומנכ"ל משרד התחבורה, עוזי יצחקי, חתמו היום על הסכם שישנה את פניה של ת"א. במסגרת ההסכם יפונה שדה התעופה הוותיק "דב".
במסגרת ההסכם בין משרד האוצר, רשות מקרקעי ישראל ורשות שדות התעופה, יושקעו 230 מיליון שקלים לטובת פיתוח תשתיות חדשות לשדה תעופה חלופי בנתב"ג אליו תעבור הפעילות התעופתית האזרחית משדה דב, עד ליוני 2016. הטרמינל החדש ייבנה בשטח בנתב"ג ליד טרמינל 1, ששימש את בסיס חיל האוויר שהועבר לנבטים.
משרד האוצר, רשות מקרקעי ישראל ועיריית ת"א מקדמים תוכנית לפיתוח שטח השדה המתפנה, הכוללת הקמת כ-16,000 יחידות דיור, שטחי מסחר, תעסוקה ובתי מלון. בשל הסרת מגבלות הבנייה לגובה בסביבת השדה, יהיה ניתן להוסיף זכויות בנייה בהיקף של כ-6,800 יחידות דיור בתוכנית בניין עיר. המהלך הוא חלק מתכנית הממשלה להוזיל מחירים ולהגדיל את היצע יחידות הדיור באזורי הביקוש. בנוסף להשלכות הישירות על שוק הדיור, איכות החיים של תושבי תל אביב תשתפר והתשתיות התעופתיות של מדינת ישראל ישודרגו.
לדברי שר התחבורה, התשתיות הלאומיות והבטיחות בדרכים, ישראל כץ, נוכח אילוצים משפטיים וביטחוניים היה על משרד התחבורה וממשלת ישראל להיערך לפינוי שדה דב ולהפעלת שירותי תעופה אלטרנטיביים. "תפקידי כשר התחבורה הוא לקדם הקמת שדות תעופה אך גם להיערך ליצירת אלטרנטיבות במקרים של פינוי-פיצוי. כל הצעה ביחס להארכת מועדי פינוי השדה לטיסות אזרחיות תהיה מקובלת עלי, בכפוף לאילוצים ביטחוניים (מגוון המטוסים) ולהסכמת מינהל מקרקעי ישראל. כנ"ל לגבי רעיונות נוספים בתחומי השימוש בקרקע לתעופה".
גורמים באוצר מסרו היום, כי המערכת שואפת לסיים את תכנון ולאפשר הוצאת היתרי בנייה בשנת 2018. שר האוצר אמר בטקס, כי יש כוונה לייצר דיור להשכרה בהיקף של 30 אחוזים מהפרויקט, שיאפשר השכרה לזוגות צעירים במחירים מפוקחים של דירות קטנות ולא רק של דירות יוקרה ודירות רפאים שנרכשו למטרות השקעה. לדברי שר האוצר, יאיר לפיד, "מדובר בנדבך נוסף במדיניות קבינט הדיור שמטרתו להגדיל את היצע יחידות הדיור לרכישה והשכרה באזורי הביקוש ברחבי הארץ".
לדברי שר הבינוי והשיכון, אורי אריאל, "רשות מקרקעי ישראל צפויה להאיץ את התכנון ולכלול בפרויקט דירות קטנות, דיור בר השגה ודיור להשכרה ארוכת טווח. מטרתנו לעמוד במועדים ואף להקדים אותם כחלק מהמדיניות הכוללת של האצת הבנייה גם באזורי ביקוש".
בקיר שלו בפייסבוק כתב אתמול השר לפיד, כי "כדי לאפשר את המהלך הקצינו 230 מיליון שקל, מכספי רשות מקרקעי ישראל, שיוקדשו להסרת חסמים ולהקמת תשתית אלטרנטיבית לשדה התעופה החליפי. הכסף הזה היה הולך בעבר להכנסות המדינה, עכשיו הוא הולך לדיור. באנו לעבוד, ואנחנו עובדים ברצינות. האצנו גם את תהליכי התכנון והבנייה, והקדמנו את הפינוי המתוכנן מ-2018 ליוני 2016. חלק גדול מהדירות יהיו דירות להשכרה, והן חלק מפרויקט הדיור הלאומי להשכרה שהבטחנו לקדם. מה שלא פחות חשוב, בגלל שלא יהיו יותר יותר המראות ונחיתות משדה דב, אפשר יהיה להסיר את מגבלות הבניה לגובה גם בפרוייקט הזה, וגם בשכונות הסמוכות, מה שיגדיל בהרבה את מספר הדירות באזור".
לדבריו, עיריית תל אביב יפו ראויה לברכה מיוחדת על המעורבות שלה בפרויקט. אני מציין את זה, מפני שזה יותר נדיר ממה שנדמה לכם. אחד הסודות הגלויים של בעיית הדיור, הוא שבערים רבות באיזורי הביקוש ראשי הערים מתנגדים – לפעמים בקול רם, בדרך כלל מאחורי הקלעים – לבניה של דירות קטנות יותר, של 3-4 חדרים, שהן הדירות שיש להן הכי הרבה ביקוש. למה? מפני שהארנונות של דירות קטנות נמוכות יותר, והם דואגים להכנסות שלהם".