אמון הציבור במערכת המשפט הולך ומתמעט. כך עולה מסקר מדד שלטון החוק שנערך באוניברסיטת חיפה, בו רק 36% מהנשאלים מסרו כי הם סומכים על הרשות השופטת בישראל 2013. לאור החלטות שיפוטיות לקויות בתיקים חשובים ועקרוניים, הנתון הזה די צפוי.
לדוגמא, תיק משנת 2009 בעניין החייל מיכאל גרשקוביץ שנהג בבריונות מצרמררת כנגד שלושה פלשתינים, שכל פשעם היה שנקרו לדרכו. הוא צעק על הקורבנות, רדף אחריהם והיכה אותם בנשקו עד זוב דם. משך המעצר המינימלי על התעללות שכזו הוא שנתיים. אך שופטת בית המשפט השלום בירושלים חנה מרים לומפ, גזרה על גרשקוביץ חודשיים מאסר בפועל בלבד, עוד ארבעה חודשי עבודות שירות ופיצוי כספי למתלוננים. גזר דין שהוא לא רק מתנה עבור החייל המתעלל, אלא פשיעה של ממש עבור כלל הציבור. הסיבה: המלצת שירות המבחן שלא לשלוח את הנאשם למאסר, משום שעבר טראומות ואירועים קשים בשירותו הצבאי ובילדותו.
מקרה נוסף הוא כמובן משפטו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. ההחלטה בדבר פרשת טלנסקי ומעטפות הכסף הנסתרות של אולמרט, הפכה לאחת ההחלטות הנלעגות ביותר של מערכת המשפט. אי הרשעתו של אולמרט מקרינה מעל לכל ספק על אמינות המערכת, שלא זוכה לכבוד האזרחים בה, ובצדק.
סקר מדד שלטון החוק נערך גם בשנת 2000, אז זכתה מערכת המשפט ב-61% מאמון הציבור. חשוב לציין שהידרדרות זו אינה תלויה רק בשופטים, אלא של הממשלה ובית המחוקקים שלנו שתורמים להחלשת שלטון החוק ובתי המשפט. גם לזרועות האכיפה של המשטרה והפרקליטות, לנציבות שירות המדינה המגמגמת, וכמובן לתקשורת שהפכה למכבסת עולם הפשע והשחיתות השלטונית – לכל אלה חלק בלתי נפרד ביכשלון הזה.
כמה מילים בעניין מינוי הנגיד. התקשורת חיבקה את המועמד לתפקיד יעקב פרנקל, מבלי להכיר את התיק בעניינו. לא רק שפרנקל אינו נקי כפיים, אלא לכאורה ניסה להשיג תפקיד במרמה, ואין להקל בכך ראש. כדאי לעשות קצת שיעורי בית לפני שמגוננים ומחבקים.
הכתבה המלאה במוסף "ישראל השבוע"