ח"כ אופיר אקוניס מבקש לשנות את תפיסת העולם הקיימת באשר להסדרים מדיניים. "צריך לקחת זמן ולראות איך מסדרים את הפאזל הזה מחדש", אמר השבוע בראיון ל"ישראל השבוע". דוגמה שממחישה את תפיסתו ניתנת ברגע שנכנסים לחדרו: ספרים, תמונות ושאר חפצים הקשורים כולם במנחם בגין. אקוניס מוביל בימים האחרונים מחנה בליכוד שמתנגד למימוש פתרון של שתי מדינות בהסדר המדיני. בכך הוא יוצא באופן גלוי נגד דעתו של ראש הממשלה, שמתחילת הקדנציה השנייה שלו, בנאום בר־אילן 2009, מצהיר בעקביות כי הוא מקבל את פתרון הקמת מדינה פלשתינית מפורזת לצד מדינה יהודית השומרת על ירושלים מאוחדת, גושי ההתיישבות, מרחבי ביטחון וללא צבא.
"בנושא הזה אני נמצא בחילוקי דעות עם ראש הממשלה, אבל לא בעימות", מסביר אקוניס, שנחשב לאחד הח"כים הנאמנים והקרובים לנתניהו. "הליכוד היא מפלגה דמוקרטית, הדמוקרטית ביותר כיום בישראל בכל מובן. חילוקי דעות לגיטימיים. התנגדות למהלכים מדיניים היתה קיימת גם אצל מנחם בגין בתקופת קמפ דוויד".
האם אתה רואה הסדר מדיני בעתיד?
"אני מתנגד להקמת מדינה פלשתינית בין הים לירדן. אני מתנגד למתווה שתי המדינות. אני מאמין בתפיסת 'כולה שלי' של מנהיגנו המייסד זאב ז'בוטינסקי, שאותה המשיכו בגין ואחרים. ההסברים שלי היסטוריים, מוסריים, ביטחוניים ונעוצים גם במתרחש בימים אלה במזרח התיכון. אי אפשר להתעלם ממה שקורה סביבנו בשנתיים האחרונות. המזרח התיכון משתנה ומעוצב מחדש. במצב כיום, כשחוסר יציבות שורר בעולם הערבי, אני לא חושב שצריך להסכים להיווצרותה של עוד מדינה חסרת יציבות בתוך האזור. בטח לא בתוכנו, ללא חיץ כמו בסיני או בבקעת הירדן".
אקוניס הוא סגן שר במשרד ראש הממשלה המקשר בין הממשלה לכנסת, וזאת הקדנציה השנייה שלו בכנסת. קודם לכן כיהן כיו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת וכן שימש יועץ תקשורת לראש הממשלה לשעבר אריאל שרון וכן לנוכחי, בנימין נתניהו.
כשאקוניס נשאל לדעתו לגבי אירועי השבוע האחרון, שבו האיחוד האירופי החליט להחריף את המדיניות נגד ההתנחלויות וקבע כי כל הסכם עם ישראל יחויב בהוספת סעיף שקובע כי אותו הסכם לא חל מעבר לקווי 67', הוא רותח.
"אני לא רואה בהתנחלויות מכשול לשלום. מדובר ביישובים ישראליים לגיטימיים כמו יישובים אחרים בארץ. הבעיה היא בהסברה בלבד. ההצעה שלי היא פשוט להגיד את האמת לעולם כולו וגם לידידות הכי גדולות שלנו".
זה אומר בעצם שירושלים וכן היישובים ביהודה ושומרון ובגולן, לא נחשבים בשליטה ישראלית לגיטימית.
"ארה"ב היא ידידתנו הגדולה וחייבים לשמור על הברית האסטרטגית עימה, אך לפעמים יש זמן שאתה קם ואומר 'לא', גם לידידים שלך. אנחנו מדינה ריבונית! כך עשה יצחק שמיר, למרות שהתקבל בקיתונות של בוז על ידי מבקריו. לגבי האירופאים, המצב שונה. שם מתרחש כבר שנים ארוכות מסע דה־לגיטימציה נגד ישראל שלעיתים גם מצליח. לדאבון הלב, דה־הלגיטימציה שם לא שמורה רק לארגונים פרו־פלשתיניים, אלא מתחילה מארגונים ישראליים שממומנים על ידי מדינות באירופה. בקדנציה הקודמת הצעתי להגביל תרומות ממדינות זרות לעמותות פוליטיות בישראל, אך ההצעה שונתה בלי לבדוק את ההיגיון שעומד מאחוריה".
מה לדעתך הפתרון?
"הפלשתינים לא בשלים למדינה. במצב הנוכחי חייבים לעצור את התוכניות ולראות את הדברים נכוחה. אין גוף ביון בעולם שיכול לומר מה יקרה בעוד יממה בסוריה, במצרים ובמדינות אחרות במרחב. צריך לומר שאחרי 20 שנה של ניסיונות אנחנו לא יכולים בעת הזאת ליזום הקמה של מדינה לא יציבה חמש דקות מירושלים עם גבעות ששולטות על תל אביב. יש להכריז על הקפאה לשנים הקרובות ואחר כך נראה. צריך להסביר שדפוסי היחסים שבין המדינות באזור שלנו הם לא דפוסי היחסים המקובלים באירופה".
אקוניס דוחה את הטענות הוותיקות הרואות בישראל מדינה כובשת. "כל הטיעונים על כיבוש מצידנו מגוחכים. זה כזה אייטיז לבוא בטענה שאנחנו כובשים. זאת טענה של השמאל הישראלי שלא התקדם לנוכח המציאות בשטח. אנחנו לא כובשים ביהודה ושומרון. עם לא יכול להיות כובש במולדת שלו. אזור יהודה ושומרון, מסכים גם מי שחולק עלי מבחינה מדינית, הוא ערש המורשת והתרבות של העם היהודי. כך או כך, הליכוד אף פעם לא רצה לשלוט בחייהם של אחרים".
"אנחנו מחפשים שלום"
"במשך 13 שנים ממשלות הציעו למנהיגים הפלשתינים מאה אחוזים מהשטח", הוא ממשיך, "הם הציעו חזרה לקווי 67', הציעו למסור את הר הבית והקציבו מכסה מוגבלת לשיבת הפליטים. פעם אחת הציע זאת אהוד ברק בשנת 2000. פעם שנייה הציע זאת אהוד אולמרט בשנת 2008. יאסר ערפאת וגם אבו מאזן לא לקחו את ההצעות שנתנו להם הכל, מה שמחזק את עמדתי כי הם לא בשלים לשלום; אולי הם בשלים להסדר ביניים. לעומת זאת, אין ספק שבצד הישראלי יש בשלות לשלום".
למרות זאת, אקוניס לא אופטימי. "קרי באמת מתאמץ, אבל עכשיו מנהלים מו"מ על עצם קיומו של מו"מ. אם מישהו שם באמת מעוניין במדינה ונלחם על חירותו כפי שהם טוענים, הם היו כבר מזמן צריכים לשבת ולנהל מו"מ. זה לא נראה כך. הם עסוקים בעיקר בלברוח ממו"מ. יש כאן מנהיגות פלשתינית שלא רוצה שלום לאורך דורות. הסכם אוסלו, שבעוד חודשיים יחגגו 20 שנה להיווסדו, היה טעות היסטורית - אולי הגדולה ביותר בתולדות הציונות. יאסר ערפאת לא חפץ בשלום. אבו מאזן עושה הצגה לאמריקנים שהוא חפץ בשלום, אבל כל העת מתכנן מהלכים חד־צדדיים נגד ישראל. יש כאן מנהיגות פלשתינית שבמאה השנים האחרונות לא שוחרת שלום, ומולם מנהיגים ישראלים שכל הזמן רק מחפשים שלום".
אז לדבריך אין כיבוש, אבל יש טענות בעולם ובחוגים בארץ על כך שישראל צועדת לאפרטהייד בשטחים.
"הכל סיסמאות חלולות. הפלשתינים כפופים לרשות הפלשתינית, לא לישראל. הם מקבלים שירותים מהרשות, הם גם מצביעים שם. הטענה על הכיבוש חילחלה לציבור הישראלי לצערי, אבל המושג הזה לא נכון, גם לפי החוק הבינלאומי וגם לפי השופט אדמונד לוי בדו"ח שלו. שום מדינה לא החילה בעבר ריבונות על הגדה המערבית, גם לא ירדן. בכלל, צריך לבדוק את מקור הגעתם של הפלשתינים לארץ ישראל המערבית, שכן רובה ככולה היתה ארץ ריקה מתושבים לפני כמאה שנים. היה כאן יישוב יהודי קטן וגם יישוב ערבי לא גדול".
אקוניס מספר שבשבוע שעבר, כשערך מפגש באזור התעשייה בברקן שבשומרון, הוא נתקל ביותר עובדים פלשתינים מאשר עובדים ישראלים. הוא שוחח איתם ולטענתו, "הם אמרו בגילוי לב כי הם מרוצים מאוד וחיים בדו־קיום אמיתי וכי קיים שיתוף פעולה בין העמים. מי שטוענים לכיבוש ולאפרטהייד הם בדרך כלל אנשים שלא מכירים את המציאות בשטחי יהודה ושומרון".
יש היום רוב בקרב הציבור ונבחרי הציבור לפתרון של שתי מדינות. אתה בדעת מיעוט.
"אם אני מאמין במשהו ואני במיעוט, איאבק למענו בדרך לגיטימית כדי שיהפוך לרוב. אני הצעתי את פתרון משאל העם במצב של הצעת הסדר. אני זה שהגיש את הצעת החוק בנושא בקדנציה הקודמת, והייתי זה שהוביל להכניס את הסעיף הזה בהסכמים הקואליציוניים. אנו ניצבים מול הסוגיה הגדולה ביותר זה חמישה עשורים שבו המדינה מתווכחת בנושא הסדר עם הפלשתינים. ברור שבהכרעה בסדר גודל כזה, העם חייב להקשיב להצעת המנהיגים".
אקוניס מבקש לעשות סדר. "בליכוד יש כעת שלושה זרמים עיקריים: זרם שתומך ברעיון שתי מדינות, זרם שתומך בהסדר ארוך טווח, שאליו אני משתייך, וזרם שתומך במדינה אחת עם זכויות הצבעה לפלשתינים, שזאת טעות איומה לדעתי שעלולה להביא לקץ המדינה היהודית. אם יהיה הסדר, נצטרך לראות את הפרטים שבו. על פי מתווה שתי המדינות לא אצביע, לא בכנסת ולא במשאל עם".
"לא מפלגה של איש אחד"
אקוניס מסמן הכי ימינה בכל תשובה שהוא נותן. הוא תומך בבנייה בכל יהודה ושומרון, גם מחוץ לגושים, הוא מתנגד לכל הקפאת בנייה ודוחה הרס של מבנים לא חוקיים במאחזים. במקום זה הוא מציע הסדרה כדי לייצר שוויון, כפי שמעניקים הסדרה לבדואים.
שלושה סגני שרים (דני דנון, זאב אלקין ואלי בן דהן) אמרו השבוע כי יש לאפשר תפילת יהודים בהר הבית. גם סגן השר אקוניס מסכים. "כשמדברים על חופש הפולחן הדתי, צריך להחיל אותו גם על יהודים. יש לאפשר ליהודים לעלות ולהתפלל בהר הבית. אנו לא מונעים תפילה משום מוסלמי, כולל לא בבניין הכנסת".
קיים לדעתך גרעין של מורדים בליכוד כפי שהיה לאריאל שרון בהתנתקות?
"לא כרגע. יש לי ביטחון מלא שראש הממשלה לא יעשה את המשגה של צעדים חד־צדדיים כפי שעשה שרון בהתנתקות לפני שמונה שנים, אז יצר גירוש חד־צדדי של יהודים. שרון הוביל להתנגשות עם הקו המרכזי בליכוד. הליכוד הביע התנגדות למהלכי בגין בקמפ דיוויד וגם לשמיר במדריד, מאחר שהליכוד הוא מפלגה רחבה, לא סקטוריאלית ולא של איש אחד. זוהי מפלגה שמאוד תומכת במנהיג, אבל חולקת עליו באופן לגיטימי כשקיימת סוגיה מורכבת. זהו דבר לגיטימי במפלגה דמוקרטית.
"אף פעם לא שמעתי את כל הסיפורים על כך שנתניהו יעשה מעשה שרון ויעזוב את מפלגתו. אני חושב שזה מעשה שלא ייעשה. נתניהו הוא נצר למשפחה רוויזיוניסטית שהקימה את הליכוד; החינוך הזה זורם בעורקיו. זאת בניגוד לאריאל שרון שבא לליכוד מזרם אחר לחלוטין, ומצא בליכוד בית זמני. כששרון החליט על ההתנתקות, אפשר היה לראות שהוא מממש את האידיאולוגיה של צד אחר, אצל נתניהו זה לא יכול לקרות".
בימים אלה אקוניס מוביל את פרויקט "מחשב לכל ילד". "זה נכון שהעדפתי לכהן בתפקיד שר התקשורת", הוא מודה לקראת סיום, "אבל אני מאמין במעשים, ואם ראש הממשלה הטיל עלי משימה חברתית ממדרגה ראשונה והיא לצמצם פערים חברתיים באמצעות חלוקת מחשבים, אני נרתם למשימה במלוא המרץ.
"זאת עשייה של צדק חברתי אמיתי", הוא אומר. "בשבוע אחד ביקרתי בשכונות חלשות בעכו ובנתניה, במסגרת חלוקת מחשבים למשפחות שאין להן. זה שוויון הזדמנויות. זאת העבודה שהממשלה עושה בכל יום, בשטח, בשקט, בלי כותרות בעיתונים, וכך צריך להיות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו